sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ferrarin vuokraus!

Vähän jotain erikoisempaa tännekkin, kuin meidän tallin tavallista arkea ;). Eli heti uudenvuodenpäivänä lähdin kaverini mökille vähän yli viikonlopuksi. Meillä oli suunnitelmissa käydä lähitallilla lauantaina vuokraamassa kahta hevosta ja suunnitelmat toteutuivat kovasta tuulesta huolimatta. Lähdimme tallille noin puoli yhdentoista aikoihin ja meillä oli 2x 45 minuuttia käytettävissä ratsastukseen. Myrkyisän sään vuoksi oli moni jo valmiiksi sisällä, joten meidän ei tarvinnut hakea kuraisia poneja tarhasta. Sitten vain harjailtiin ja varustettiin ratsut ennen kentälle lähtöä. Tosiaan tallilla ei ole maneesia, ja onneksi kenttä vaikutti hyväkuntoiselta, mitä nyt muutamia lätäkköjä siellä täällä. Sain ratsukseni Sessa- nimisen pikkuponin joka on kuulemma kiva kouluratsu. Esteitä emme hypänneetkään, joten kivaa koulutuuppausta oli luvassa.

Aluksi meillä oli tarkoitus kävellä maastossa alkukäynnit, mutta liukkaan tien vuoksi käännyttiin takaisin kentälle, koska Sessalla ei ole hokkeja. Niimpä hetken aikaa käveltiin sitten kentällä, minkä jälkeen tutustuttiin vähän ratsuihin. Sessasta olin kuullut, että poni on todella energinen ja sen kanssa ei raippaa tarvitsisi. Niinhän poni olikin todella innokas pikkutapaus ja siirryttyämme raviin, sai tehdä paljon puolipidätteitä ponin kanssa. Meillä oli suunnitelmissa aluksi ratsastella noin tunnin ajan itsenäisesti kentällä, jonka jälkeen siirryttäisiin hetkeksi pellolle tilanteen mukaan. Sitten loppuaika vielä oltaisiin kentällä ja ratsastettaisiin ponit rennoiksi. Myrskytuuli oli todella kova, ja välillä se tuli todella voimakkaasti, mikä tuntui jopa omassa kevennyksessä. En ole tainnut ikinä ratsastaa sellaisessa kelissä, missä kovia vesi/räntäpisaroita tulee vaakasuorassa viiltävästi ja tuuli pauhaa todella kovaa. Onneksi ponit kumminkin olivat melko rauhallisia ja jaksoivat keskittyä työntekoon.



 Sessa tuntui jo alussa aivan superkivalta. Se oli reipas ja kuuliainen. Ratsasteltiin itsenäisesti kaikenlaisia pääty-ympyröitä ja Sessan kanssa piti todella keskittyä siihen, ettei viiletetty turhan lujaa eteenpäin. Koko ajan sai hidastella ponia, jotta se pysyisi käsissä eikä karkaisi kiitoraviin. Kun otettiin laukkaa, laukkasi poni kumminkin oikein nätisti eteenpäin, vaikkakin vauhtia tuntui olevan aivan tarpeeksi. Laukassa tein paljon ympyröitä päätyihin ja keskelle. Kentän päädyissä ja kulmissa oli kumminkin sen verran vettä, että pyörittiin joka tapauksessa aika pyöreällä uralla siinä melko keskellä. Iso ympyräää laukatessamme pystyi kivasti keskittymään itseeni ja poniin, kun meitä oli vain kaksi ja tilaa löytyi.

Pian keksin meille harjoituksen. Tultiin lyhyen sivun keskelle voltti harjoitusravissa, jonka jälkeen nostettiin pitkällä sivulla laukka. Laukassa tehtiin toiselle lyhyelle sivulle suuri pääty-ympyrä, jonka jälkeen siirrettiin raviin ja jos poni olisi kuulolla, voisi kokeilla avoa. Ensimmäisellä kerralla kaikki muu meni hyvin, mutta laukasta kuumuneena ei poni kuunnellut pidätteitä toisella pitkällä sivulla. Kun yritin jotain avoa alkaa räpeltämään, reagoi Sessa pohkeeseen voimakkaasti eteen. Seuraavan kerran kun tulin, jäin laukkaan ja päätin, ettei me tehtäisi avoa, varsinkaan tuollaisella vauhdilla. Siirryttiin hetkeksi käyntiin ja päätettiin hetken rauhallisen työskentelyn jälkeen lähteä pellolle.



Pelto oli ihan hyväkuntoisen näköinen, ja käveltiin pientä polkua sitten alas sinne. Kävelimme aluksi hetken aikaa pellolla ja päätimme jäädä melko pienelle alueelle. Sessa katseli korvat hörössä ympärilleen ja oli selvästi vähän jännää olla avaralla pellolla. Siirryttiin ravailemaan ja poni lähti yhdessä kohtaa aivan yhtäkkiä kuin tykinsuusta pukkilaukkaan heittäen ilopukkeja. Siinä oli pieni pysyminen selässä tuollaisessa vauhdissa. Pellolla laukkailun päätimme jättää sikseen ja käveltiin pitkään rauhallisesti. Ravailin mahdollisimman rennosti, mutta vauhti kasvoi nopeasti innokkaalla pikkuponilla. Poni karkasi vielä kerran pukkilaukkaan, josta tuli kaunista kuvamateriaalia xD. Lopetettiin peltoilu sitten rauhalliseen kävelyyn. Tietenkin myös hieman tuulisen sään vuoksi oli ponit ollut pellolla entistä säpsympiä ja palailimmekin sitten takaisin turvalliselle kentälle työskentelemään.

Kentällä huomasimme hetken päästä, että kaverini Tildan hevonen ontui, joten se vietiin sisään. Odotellessani, että kaverini varustaisi toisen hevosen, kävelin kentällä Sessan kanssa. Tein nyt käynnissä toiselle pitkälle sivulle hieman avotaivutusta, mikä onnistui kivasti. Odotellessa testasin laukkaa molempiin suuntiin ja poni liikkui kivasti, mitä nyt välillä hirnui kavereiden perään. Ravailtiin pääty-ympyröitä ja vaihdoin suuntaa pariin otteeseen. Kun uusi hevonen tuli sitten kentälle, käveltiin välikäynnit.


kaunista :D


Loppuajan tehtiin kaikenlaista sekalaista. Itse huomasin kumminkin selvän eron, kun sain ponin kunnolla läpiratsastettua sitten vähän myöhemmin. Myös laukassa kulki Sessa paljon rennommin ja lopussa tultiin vielä pohkeenväistöä keskeltä seinälle. Hyvät väistöt, eikä mitään ihmeellisiä spurtteja enää tullut. Ihanan energinen tapaus, jossa riitti haastetta vauhdin säätelemisen kanssa :D. Sitten vain läpimärkä ja kurainen ratsukko takaisin talliin ja kamat pois. Vaikka sää ei suosinut, päästiin kumminkin ratsastamaan oikein sopivasti.


Pikku ferrari :D


Ja lopuksi vielä vähän videota meidän reissusta, tästä näkyy myös pientä revittelyä pellolla :D Vasta näin jälkeen päin muistui mieleen, että olisi ollut kiva kuvata teille jotain videopostausta reissusta, mutta se unohtui kokonaan.. Ainiin ja videosta vielä sen verran, että tiedostan kyllä virheeni tuolla pellolla. Jännityin itse ja kädet meinasivat kohota välillä vähän korkealle, olisi ollut parempi, jos olisin istunut rennosti syvällä satulassa ja tehnyt paljon puolipidätteitä. Näin jälkeenpäin tekisikin mieli hypätä sinne uudestaan ja korjata omat virheet :D.


                                                               linkki videoon

4 kommenttia:

  1. hyvä postaus! ja oli tosi kiva että oli edes jonkunlainen video kooste lopussa, ne on aina hyviä! jaja super söpö toi pikku ferrari :33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu pyrin ottamaan jotain järkkyy matskuu kun on mahdollista xD Ja onhan se :3

      Poista
  2. No kyllähän sulle jossain vaiheessa mahdollisuus tulee :D ens kerralla pellolle revittelee eikä bälitetä jos tiputaan! ;p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Ja joo, katotaan jos pääsis enemmänki olee pellol joskus xD

      Poista